How to make butter chicken । बटर चिकन कैसे वावाते हे

 

BUTTER CHICKEN

How to make butter chicken । बटर चिकन  कैसे वावाते



INGREDIENTS 


1 kg chicken 


500 grams of butter 


2 tbsp refined butter 


4 red peppers 


1 tsp red chilli powder 


1 teaspoon of coriander powder 


1 1/2 cups tomato puree 


1 1/2 tsp kasuri methi powder 


2 teaspoons coriander seeds 


2 bay leaves 


2 crushed cinnamon sticks


 2 teaspoons salt 


5 green chillies 


2 medium-sized onions 


4 cloves of garlic 


4 handfuls of chopped, dried fenugreek leaves, To Add A Stain 


2 tbsp onion paste 


1 teaspoon ginger paste 


1 teaspoon of instagram slices 


1 teaspoon of nutmeg powder


 1/2 cup yogurt (curd) 


2 black cardamom 


3 green cardamom 


1/2 teaspoon sugar The Decoration


 3 tablespoons of fresh cream


 1 handful of coriander leaves 


In the direction of 


How to make butter chicken । बटर चिकन  कैसे वावाते


Step 1 / 5 Prepare The Marinade, And Marinate The Chicken Overnight Stay To make this delicious, chicken recipe, first prepare the marinade for the chicken. In order to do this, take a large bowl, mix the yogurt, onion paste, green chillies, ginger and instagram, pasta, sugar, salt, green cardamom, black cardamom and nutmeg powder. Then add the raw chicken pieces in a bowl and mix well. Let the chicken marinate over night. Once the chicken is well marinated, cook in a tandoor or oven (up to 3/4 of the tender.


 Yes Step 2 Of 5 In The Prepared Masala And Mix Well To Make A Puree To The Sauce As Well 

How to make butter chicken । बटर चिकन  कैसे वावाते



Now, heat a little oil in a skillet over medium-high heat. Add the bay leaf, cloves, cinnamon, paprika, red pepper, and ground coriander seeds. Cook the ingredients and, for half a minute. Now, in the same pan, add a little bit of onion, chili pepper, coriander powder, kasuri meti, and tomatoes. Bake for 5 minutes, then bring the mixture to a blender to puree.


Steps 3 To 5 To Cook The Marinated Chicken In Sauce 

How to make butter chicken । बटर चिकन  कैसे वावाते



Heat the remaining oil in a large frying pan. How to add Instagram to the mixture and bring it to a boil. Then add the marinated chicken pieces, salt, fresh cream and mix well. In order to make sure that the texture is not too thick, just add a bit more water to the mixture. Now add the finely chopped green chillies, chopped fenugreek leaves, and let it cook for a few minutes. Bring to a full boil. 


Step 4 To 5 To Garnish The Chicken With The Butter And Sour Cream And Serve Hot Transfer the dish to a bowl and garnish with coriander leaves and sour cream. This chicken pie recipe is easy to prepare and can be made with simple ingredients found in the kitchen. If you are a plant lover and you like all the spicy,, this is a slight modification of this chicken recipe is made by adding green peppers, chili powder and black pepper. Give it a try, and enjoy a blast from the Indian taste. Serve with naan and rice. 


Step 5 / 5 Tips For Cooking Buttered Chicken In A Restaurant's Style 1. Chicken, size matters. If you are a small, young chicken, and 4 hours to marinate, it will work. When the chicken is used, it is large, or old, and marinate it for at least 12 to 16 hours to complete the tender chicken with the melted butter. 2. If you are still hanging cottage cheese, you can make use of the fat cream cheese, but the cooking time can be increased. 3. Turn off the stove and add the cold cream to the sauce for the sauce may curdle. You can use a small amount of the sauce into a bowl and add the sour cream. Mix well, then add the chicken to the oil. Thus, the cream should not give up.


सामग्री

How to make butter chicken । बटर चिकन  कैसे वावाते



1 किलो चिकन


५०० ग्राम मक्खन


२ बड़े चम्मच रिफाइंड मक्खन


4 लाल मिर्च pepper


१ छोटा चम्मच लाल मिर्च पाउडर


1 छोटा चम्मच धनिया पाउडर


१ १/२ कप टमाटर प्यूरी


१ १/२ छोटा चम्मच कसूरी मेथी पाउडर


2 चम्मच धनिये के बीज


2 तेज पत्ते


2 पिसी हुई दालचीनी की छड़ें


 २ चम्मच नमक


५ हरी मिर्च


2 मध्यम आकार के प्याज


लहसुन की 4 कलियां


4 मुट्ठी कटी हुई सूखी मेथी, दाग जोड़ने के लिए


2 बड़े चम्मच प्याज का पेस्ट


१ छोटा चम्मच अदरक का पेस्ट


1 चम्मच इंस्टाग्राम स्लाइस


१ छोटा चम्मच जायफल पाउडर


 1/2 कप दही (दही)


2 काली इलायची


३ हरी इलायची


1/2 छोटा चम्मच चीनी


 ३ बड़े चम्मच ताजी क्रीम


 1 मुट्ठी धनिया पत्ती


ढिसा निर्दोष

स्टेप १/५ मैरिनेड तैयार करें, और चिकन को रात भर मेरिनेट करें इस स्वादिष्ट, चिकन रेसिपी को बनाने के लिए सबसे पहले चिकन के लिए मैरिनेड तैयार करें। ऐसा करने के लिए एक बड़ा कटोरा लें, उसमें दही, प्याज का पेस्ट, हरी मिर्च, अदरक और इंस्टाग्राम, पास्ता, चीनी, नमक, हरी इलायची, काली इलायची और जायफल पाउडर मिलाएं। फिर कच्चे चिकन के टुकड़ों को एक बाउल में डालकर अच्छी तरह मिला लें। चिकन को रात भर मैरिनेट होने दें। चिकन के अच्छी तरह से मैरीनेट हो जाने के बाद, तंदूर या ओवन में (निविदा के 3/4 तक) पकाएं।


 जी हाँ, तैयार मसाले में ५ में से २ चरण और अच्छी तरह मिलाएँ और सॉस की प्यूरी भी बना लें


अब एक कड़ाही में मध्यम-तेज आंच पर थोड़ा सा तेल गर्म करें। तेज पत्ता, लौंग, दालचीनी, लाल शिमला मिर्च, लाल मिर्च और पिसी धनिया डालें। सामग्री को पकाएं, और आधे मिनट के लिए। अब उसी पैन में थोड़ा सा प्याज, मिर्च मिर्च, धनिया पाउडर, कसूरी मेथी और टमाटर डालें। 5 मिनट तक बेक करें, फिर मिश्रण को ब्लेंडर में डालकर प्यूरी बना लें।



चरण ३ से ५ मैरिनेटेड चिकन को सॉस में पकाने के लिए


एक बड़े फ्राइंग पैन में बचा हुआ तेल गरम करें। मिश्रण में इंस्टाग्राम कैसे डालें और उबाल लें। फिर मैरीनेट किए हुए चिकन के टुकड़े, नमक, फ्रेश क्रीम डालकर अच्छी तरह मिलाएँ। यह सुनिश्चित करने के लिए कि बनावट बहुत मोटी नहीं है, बस मिश्रण में थोड़ा और पानी मिलाएं। अब इसमें बारीक कटी हरी मिर्च, कटी हुई मेथी के पत्ते डालकर कुछ मिनट तक पकने दें। एक पूर्ण उबाल लेकर आओ।



चरण ४ से ५ चिकन को मक्खन और खट्टा क्रीम से गार्निश करने के लिए और गरमागरम परोसें, डिश को एक कटोरे में निकाल लें और हरा धनिया और खट्टा क्रीम से गार्निश करें। यह चिकन पाई रेसिपी बनाने में आसान है और इसे किचन में मिलने वाली साधारण सामग्री से बनाया जा सकता है। अगर आप प्लांट लवर हैं और आपको सभी तीखा पसंद है, तो इस चिकन रेसिपी में थोड़ा सा बदलाव हरी मिर्च, मिर्च पाउडर और काली मिर्च डालकर बनाया गया है। इसे आज़माएं, और भारतीय स्वाद का आनंद लें। नान और चावल के साथ परोसें।



चरण ५ / ५ युक्तियाँ एक रेस्तरां की शैली में मक्खनयुक्त चिकन पकाने के लिए १. चिकन, आकार मायने रखता है। यदि आप एक छोटे, युवा चिकन हैं, और मैरीनेट करने के लिए 4 घंटे हैं, तो यह काम करेगा। जब चिकन का उपयोग किया जाता है, तो यह बड़ा या पुराना होता है, और इसे कम से कम १२ से १६ घंटे के लिए मैरीनेट करें ताकि चिकन को पिघला हुआ मक्खन के साथ पूरा किया जा सके। 2. यदि आप अभी भी पनीर लटका रहे हैं, तो आप वसा क्रीम पनीर का उपयोग कर सकते हैं, लेकिन खाना पकाने का समय बढ़ाया जा सकता है। 3. आँच बंद कर दें और सॉस में कोल्ड क्रीम डालें क्योंकि सॉस फट सकता है। आप एक कटोरी में थोड़ी मात्रा में सॉस का उपयोग कर सकते हैं और खट्टा क्रीम डाल सकते हैं। अच्छी तरह मिलाएं, फिर चिकन को तेल में डालें। इस प्रकार, क्रीम को हार नहीं माननी चाहिए।


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